Witamina D jest niezbędny dla silnego układu odpornościowego.
Mamy epidemię niedoboru witaminy D. Szacuje się, że aż 60% Polaków ma ciężki niedobór witaminy D (poniżej 20 ng / ml).
Stwierdzono, że poziom witaminy D we krwi wynoszący 50 ng / ml lub wyższy chroni przed infekcjami dróg oddechowych, takimi jak grypa lub wirusy koronowe.
Witamina D zwiększa produkcję katelicydyny, peptydów przeciwdrobnoustrojowych, które niszczą wirusy, bakterie, pasożyty i patogeny.
Odpowiednie nasłonecznienie i / lub suplementacja witaminą D3 wydaje się być jednym z najtańszych i najlepszych sposobów wspierania wrodzonego układu odpornościowego przeciwko grypie i wirusom typu koronowego.
Przegląd 25 badań opublikowanych w British Medical Journal w 2017 roku wykazał, że suplementacja witaminą D wyraźnie chroni przed ostrymi infekcjami dróg oddechowych, szczególnie u osób z niedoborem D3.
Naukowcy odkryli, że codzienne lub cotygodniowe dawkowanie było skuteczniejsze niż duża jednorazowa dawka.
Przegląd wykazał, że na każde cztery osoby, którym podano witaminę D, udało się zapobiec jednemu przypadkowi infekcji dróg oddechowych. Azapobiec jednemu takiemu przypadkowi, szczepienie zazwyczaj musi być podane 44 osobom. Na tej podstawie wydaje się, że suplementacja witaminy D może być 10 razy skuteczniejsza w zapobieganiu grypie niż szczepionka przeciw grypie.
Uzupełnienie 5 000–10 000 IU dziennie D3 może być konieczne, aosiągnąć ochronne poziomy we krwi, w zależności od wielu czynników, które omówię poniżej.
Kilkadziesiąt lat temu naukowcy zauważyli także prawidłowość: ludzie w bardziej nasłonecznionych częściach świata mieli mniejszy wskaźnik zachorowań na raka i mniej zgonów z powodu tej choroniż w miejscach, w których było mniej słońca.
Awyjaśnić tę różnicę, naukowcy zaczęli badać wpływ witaminy D, składnika odżywczego wytwarzanego przez organizm, gdy światło słoneczne uderza w skórę.
Witamina D w profilaktyce i leczeniu raka
W 2016 roku przełomowe badanie opublikowane w PLOS ONE wykazało, że kobiety w wieku powyżej 55 lat ze stężeniem witaminy D we krwi wyższym niż 40 ng / ml miały o 67% mniejsze ryzyko raka w porównaniu z kobietami z poziomem poniżej 20 ng / ml.
„Oceniliśmy ilościowo zdolność odpowiednich ilości witaminy D do zapobiegania wszystkim połączonym rodzajom raka inwazyjnego, który był terra incognita do czasu publikacji tego artykułu” – powiedział Cedric Garland, badacz i adiunkt w UC San Diego School of Medicine Katedra Medycyny Rodzinnej i Zdrowia Publicznego. (Uwaga: wykluczono raka skóry)
Naukowcy doszli do wniosku, że optymalne poziomy zapobiegania rakowi wynoszą od 40 do 60 ng / ml (100-150 nmol / l) i że większość nowotworów występuje u osób z poziomem witaminy D we krwi między 10 a 40 ng / ml.
Inne badanie z 2015 roku wykazało o 55% niższe ryzyko raka jelita grubego u kobiet ze stężeniem witaminy D 30 ng / ml lub wyższym w porównaniu z osobami poniżej 18 ng / ml.
Analiza zbiorcza 17 badań z 2018 roku wykazała, że poziomy D w zakresie 40-50 ng / ml (75-100 nmol / l) są związane ze statystycznie istotnym, znacznie niższym ryzykiem raka jelita grubego u kobiet.
Wyższe niż 60 ng / ml mogłobyć jeszcze lepsze…
Badanie z 2005 roku wykazało, że kobiety ze stężeniem witaminy D we krwi wyższym niż 60 ng / ml miały 83% mniej przypadków raka piersi w porównaniu z tymi poniżej 20 ng / ml.
Wielu lekarzy i ekspertów zaleca pacjentom z rakiem poziom w zakresie 60-80 ng / ml. I chociaż większość tych badań obejmowała kobiety, myślę, że możemy śmiało założyć, że mężczyźni również będą czerpać takie same korzyści przeciwnowotworowe z witaminy D.
Witamina ze słońca (jeśli możesz ją w taki sposób uzyskać)
Najlepszym źródłem witaminy D jest słońce, które wytwarza kaskadę korzyści zdrowotnych wykraczających poza produkcję witaminy D. Z tego powodu większość ekspertów zaleca, adziennie wystawiać 10-20 minut na słońce jak największą część ciała.
Jest to ogólnie dobra rada, ale ilość D3, którą można uzyskać ze słońca, zależy od wielu czynników: wieku, wskaźnika BMI, odcienia skóry, odległości od równika, pory roku i pogody.
Jeśli mieszkasz powyżej 37 stopni na północ od równika – prawdopodobnie nie masz wystarczającej ekspozycji na promieniowanie UVB, anaturalnie wytwarzać wystarczającą ilość witaminy D przez cały rok .
Na przykład osoba o jasnej karnacji mieszkająca w Nowym Jorku otrzymuje około 1000 IU D3 w około 4 minuty w słoneczny lipcowy dzień. To naprawdę dobrze. Ale w styczniu zajęłoto 10 razy dłużej, około 40 minut słońca. Jeśli jest pochmurno, to może to blokować aż 60% D3 wytwarzającego promienie UV ze słońca.
Osoba o ciemnej karnacji potrzebuje około czterech razy więcej światła słonecznego, awytworzyć taką samą ilość D3, jak osoba o jasnej karnacji. Stwierdzono, że osootyłe mają o 50% mniej D3 we krwi niż osozdrowe. A 70-latek ma o 75% mniej D3 niż 20-latek.
Zasadniczo potrzebujesz zaawansowanego stopnia z rachunku różniczkowego, adowiedzieć się, ile witaminy D3 faktycznie można uzyskać dzięki słońcu. Staram się mieć kilka minut słońca każdego dnia i przez cały rok biorę suplement D3.
Krem przeciwsłoneczny blokuje produkcję D3
Krem przeciwsłoneczny z SPF 8 blokuje produkcję witaminy D3 o 95%. SPF 15 lub więcej blokuje witaminę D3 o 99%. Jeśli zamierzasz przebywać na słońcu przez cały dzień, np. Na plaży, przed nałożeniem kremu z filtrem daj swojej skórze kilka minut słońca.
Substancje wspomagające witaminę D
Potrzebujesz magnezu do wchłonięcia witaminy D. Niedobór magnezu wyłącza syntezę witaminy D i szlak metabolizmu. Pokarmy roślinne z wysokim poziomem magnezu to ciemnolistne warzywa, fasola, orzechy, awokado i produkty pełnoziarniste.
Intensywne ćwiczenia, resweratrol, cynk, omega-3, kwercetyna i kurkumina również pomagają zwiększyć wchłanianie witaminy D.
A co z K2?
K2 nie jest niezbędna do wchłaniania D3, ale witamina D zwiększa wchłanianie wapnia, a K2 pomaga organizmowi we wprowadzaniu wapnia do zębów i kości oraz zapobiega jego gromadzeniu się w niewłaściwych miejscach, takich jak tętnice.
K2 jest obecny w żywności pochodzenia zwierzęcego i sfermentowanej żywności roślinnej, takiej jak natto(sfermentowana soja) i kiszona kapusta. Warzywa są bogate w K1, która jest przekształcana w K2 przez bakterie w jelitach, ale jeśli przyjmujesz duże dawki D3, możesz potrzebować więcej K2.
Ogólnie rzecz biorąc, zaleca się, ana każde 5 000-10 000 IU przyjmowanego D3, przyjmować również 100 mcg K2 mk7. Niektóre badania wskazują, że może być lepiej wziąć D3 i K2 osobno zamiast razem.
Podsumowanie
- Słońce jest najlepszym źródłem witaminy D, ale większość ludzi nie ma wystarczającej ilości słońca, szczególnie zimą. I tu pojawia się suplementacja.
- Idealny poziom witaminy D we krwi do zapobiegania infekcjom wirusowym wynosi powyżej 50 ng / ml.
- Docelowy poziom witaminy D we krwi w profilaktyce i leczeniu raka wynosi ponad 40 ng / ml, ale wyższy, między 60-100 ng / ml, może być lepszy.
- Magnez, K2, ćwiczenia, cynk, resweratrol, kurkumina i kwasy omega-3 – wszystko to pomaga witaminie D3 w lepszym działaniu.
- Przyjmuj od 5000 do 10000 IU D3 dziennie w zależności od pory roku.
Zobacz także: stronę główną mojego serwisu, podstronę dedykowaną nowotworom
Oraz poniższe artykuły:
www.olejkonopnycbd.com.pl/medyczna-marihuana-zabija-komorki-rakowe/
www.olejkonopnycbd.com.pl/jakie-korzysci-i-zalety-ma-stosowanie-cbd-w-leczeniu-raka/