Pokrycie truskawek olejem CBD wydłuża ich okres przydatności do spożycia i powstrzymuje rozwój pleśni – wynika z nowych badań
CBD jest reklamowane jako pomocne w szerokiej gamie problemów zdrowotnych ludzi – ale teraz możesz dodać do tej listy konserwację owoców, zgodnie z niedawnymi badaniami.
Tak, nieodurzający kannabidiol najwyraźniej pomaga truskawkom zachować świeżość, stwierdzili naukowcy z University of South Florida.
Badanie – mające zostać opublikowane w czasopiśmie Postharvest Biology and Technology – przetestowało przeciwdrobnoustrojowe działanie CBD, zanurzając truskawki w oleju CBD po ich zebraniu. Badacze chcieli wiedzieć, czy takie postępowanie „ograniczy rozwój mikroorganizmów i wydłuży okres przydatności do spożycia”.
„Truskawki oceniano pod kątem jakości wizualnej i zawartości drobnoustrojów przed i podczas przechowywania” – czytamy w skrócie w artykule. „Wyniki tego badania wykazały, że olej CBD był skuteczny w utrzymaniu wyglądu truskawek… w porównaniu z owocami, które nie zostały nim “potraktowane”.
Nastąpiło również znaczne zmniejszenie obciążenia drobnoustrojami, które przenosiły owoce, jeśli były traktowane CBD, w porównaniu z tymi, które nie były. Spowodowało to również mniejszą produkcję pleśni i drożdżaków.
Podczas gdy badanie skupiało się na truskawkach, wyniki wskazują, że „olej CBD ma obiecujący potencjał jako środek przeciwbakteryjny dla świeżych produktów”, podsumowali autorzy.
Aosiągnąć przedłużoną świeżość, naukowcy przechowywali owoce potraktowane kannabinoidami w temperaturze 1 stopnia Celsjusza przez 8 dni i 10 stopni Celsjusza przez do 8 dni. Wyniki pokazują, że „olej CBD może być używany w domu jako skuteczny środek przeciwdrobnoustrojowy i przedłużający okres przydatności do spożycia truskawek” – napisali.
Jeśli chodzi o inne nieoczekiwane korzyści z kannabidiolu, oddzielne badania opublikowane na początku ubiegłego roku podkreśliły skuteczność płynów do płukania ust z CBD.
W nowym badaniu dotyczącym truskawek stwierdzono, że z powodu obecnego braku przepisów dotyczących CBD „nadal istnieje wiele niewiadomych dotyczących stosowania CBD jako dodatku do żywności i korzyści wynikających ze stosowania w go produktach spożywczych”.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wykorzystywała dyskrecję w zakresie egzekwowania prawa w odniesieniu do CBD przez lata, odkąd konopie stały się legalne, i nadal wydaje ostrzeżenia firmom zajmującym się konopiami indyjskimi w niektórych przypadkach – na przykład w przypadkach, w których firmy twierdziły, że CBD może pomóc w leczeniu koronawirusa – i publikuje publiczne powiadomienia o wysyłaniu takich ostrzeżeń.